Suhi estrih

Dober občutek pod nogami s Knaufovim suhim estrihom

Knauf sisteme suhega estriha polagamo - kot pove že samo ime - po suhem postopku. To pomeni, da v stavbo ne prinašamo vode, s tem pa tudi ne povečujemo teže. Zaradi tega je v večini primerov odveč tudi reševanje statičnih problemov. Ta prednost je pomembna zlasti pri sanacijah, modernizacijah in preureditvah, kjer je včasih pomemben vsak gram. Ker plošče polagamo po suhem postopku, so takoj tudi pohodne.
 
Knauf sistemi suhega estriha so primerni tako za novogradnje kot za sanacije, modernizacije in preureditve.
 
 
Suhi estrih iz mavčnokartonskih plošč
 
Knauf suhi estrih F141
Knauf suhi estrih F142
Knauf suhi estrih F145
 
Knauf Trockenunterboden-Elemente F 141 
Knauf Trockenunterboden-Verbundelemente F 142 
Knauf Trockenunterboden-System F 145
 
 
Suhi estrih, ki je takoj pohoden. Element je sestavljen iz treh tovarniško zlepljenih posebnih mavčnih plošč. Debelina estriha: 25 mm. Estrih je primeren za sanacijo starih stavb ali če so potrebni kratki gradbeni časi. Priporočljiv je za talno gretje.
 
 
Estrih je primeren za dodatno toplotno in zvočno zaščito. Element je sestavljen iz treh tovarniško zlepljenih posebnih mavčnih plošč in je kaširan z izolacijskim slojem iz stiropora debeline 20/30/50 mm, kar pomeni debelino elementa 45/55/75 mm. Estrih je primeren za sanacijo starih stavb ali če so potrebni kratki gradbeni časi.
 
 
Uporabimo ga v primerih, ko moramo hitro položiti večje površine estriha. Polagamo ga kot dvoslojni estrih na objektu, in sicer iz 2 plošč debeline 12,5 mm in dimenzij 900 x 1250 mm. Estrih je primeren za sanacijo starih stavb ali če so potrebni kratki gradbeni časi. Priporočljiv je za talno gretje.
 
Prednosti vidifloor suhega estriha:
* kratek čas montaže
* sušenje ni potrebno
* prihranek zaradi teže
* toplotna zaščita
* požarna zaščita
* zaščita pred udarnim zvokom
* stroškovno ugoden
* energetsko varčen
* prijeten za hojo
* že leta preizkušen
 
Področje uporabe
 
* Stanovanjske gradnje in induvidualne hiše
* Objekti s posebnimi zahtevami (npr. šole, bolnišnice, . . .) - zahtevajte tehnični nasvet.
 
Zaščita pred vlago
 
Pri nepodkletenih prostorih je potrebno upoštevati ustrezen standard (v Avstriji ÖNORM B 2209). Pri površinah, ki so obremenjene z vodo v domačih kopalnicah in kuhinjah je potrebno zatesnitev celotne površine z izolacijskim sredstvom Knauf flächendicht v območju stikov s steno pa z izolacijskim trakom Knauf flächendichtband.
 
Elastične tanke obloge
 
Elastične tanke obloge (npr. PVC, linolej) lahko uporabimo kot zaključni sloj na suhem estrihu le, če estrih predhodno prekitamo 2 mm na debelo z maso Knauf nivelierspachtel 415.
 
Keramične obloge
 
Uporabimo lahko keramične ploščice do velikosti 30 x 30 cm. Pri polaganju uporabimo izolacijsko sredstvo Knauf flächendicht in lepilo Knauf flexkleber.
 
Lamelni in mozaični parket
 
Večslojni lamelni parket ali mozaični parket sta primerna za suhi estrih, če ju lepimo nanj s celotno površino. Ob vgraditvi vmesnega sloja je mogoča uporaba tudi drugih vrst parketov. Upoštevajte navodila proizvajalca.
 
Odpornost na predmete na koleščkih
 
Suhi estrihi F141, F142 in F145 so pri kitanju celotne površine s fugirno maso Knauf nivellierspachtel 415 v debelini 2 mm primerni tudi za predmete na koleščkih. Suhi estrihi F131, F132 in F135 so primerni za predmete na koleščkih tudi brez kitanja površine.
 
Izvedba sistema suhega estriha F142 - z izolacijskim slojem kaširanih elementov
 
Neravnine na podlagi do višine 2 cm lahko izravnamo s talno izravnalno maso Knauf fließbodenspachtelmasse. Povsod tam, kjer imamo opraviti z večjimi neravninami podlage, uporabimo za izravnavo Knauf suho nasutje.
 
 
Najprej na stene s sponkami pritrdimo trak iz mineralne volne.
 
 
 
Na izravnano podlago položimo PE folijo debeline 0,2 mm in jo ob steni zavihamo navzgor.
 
 
Verarbeitungsbild Schritt 4 Verarbeitungsbild Schritt 5 Verarbeitungsbild Schritt 6
 
 
Knauf elemente suhega estriha režemo z žago luknjarico ali lisičjim repom.
 
 
 
Elemente pričnemo polagati v kotu. Polagamo jih z zamikom čelnih robov za vsaj 25 cm.
 
 
 
S pištolo nanesemo lepilo za suhi estrih (UB-kleber) v dveh linijah na stopničasti stik na in v utor.
 
 
Verarbeitungsbild Schritt 7 Verarbeitungsbild Schritt 8 
 
Nanešeno grundirno sredstvo se mora popolnoma posušiti. Zatem lahko na estrih položimo vse običajne zaključne talne obloge: PVC, linolej, preprogaste talne obloge, parket, ploščice do velikosti 30 x 30 cm. Pred polaganjem PVC in podobnih tankih talnih oblog je potrebno kitanje celotne površine estriha s fugirno maso Knauf fließspachtel.
 
 
 
Elemente stisnemo skupaj...
 
 
 
in jih nato s pomočjo posebnega montažnega pripomočka in gumijastega kladiva stisnemo tesno skupaj. Lepilo, ki pri tem izstopi na stikih, posnamemo z lopatico. Pred polaganjem zaključnega sloja površino estriha grundiramo.