Suhi omet

Knauf suhi omet ali stenska obloga s kovinsko podkonstrukcijo sta izdalna rešitev za ometavanje zidanih sten in obnovo ter renoviranje neravnih ali poškodovanih sten.

Pri suhem ometu mavčne plošče nalepimo z lepilom Knauf perlfix direktno na zidano steno. Lepilo perlfix pripravimo iz že gotove suhe mešanice, ki jo zamešamo v vodo. Nato lepilo v obliki grud nanesemo na steno ali na hrbtno stran mavčnih plošč.
 
 
Pri Knauf suhem ometu mavčne plošče nalepimo z lepilom Knauf perlfix neposredno na zidano steno.
 
Nalepljene plošče takoj poravnamo s pomočjo vodne tehtnice, ravnalne letve in gumijastega kladiva. Najkasneje v 10 minutah po nanosu lepila moramo zaključiti z izravnavanjem plošč.
 
Nalepljene plošče poravnamo s pomočjo vodne tehtnice, ravnalne letve in gumijastim kladivom.
 
 
Stenska obloga s podkonstrukcijo
 
Stenske obloge s podkonstrukcijo so pritrjene na nosilni zid z akustičnimi obešali. Sestavni del obloge je tudi izolacijski sloj in mavčne plošče. Omogočajo dodatno in tudi naknadno izboljšanje zvočne in toplotne zaščite. Oblogo tvorijo Knauf navadne mavčne plošče debeline 12,5 mm ali 15,0 mm.
 
Podkonstrukcijo izdelamo iz lesenih letev ali kovinskih profilov. Za pritrditev Knauf mavčnih plošč na kovinsko ali leseno podkonstrukcijo uporabimo Knauf vijake. Oblike, dimenzije in uporaba le-teh so razvidni iz spodnje tabele.
 
 
Izvedba
 
Kovinska podkonstrukcija: Najprej stropne U-profile 30/30 na potrebni razdalji od stene pritrdimo na tla oz. strop z vijaki z vložki. V ta namen izvrtamo luknje premera 6 mm v medsebojni razdalji 80 cm. če želimo izboljšati zvočno zaščito, mora razdalja med sprednjim robom podkonstrukcije in nosilno steno znašati vsaj 50 mm. Pred pritrditvijo na profile nalepimo samolepilni Knaufov tesnilni trak.
 
Anbringung der Akustikschwingbügel oder Direktabhänger Montage der Platten mit Schnellbauschrauben
 
 
Zaradi fiksiranja na polovici višine stene (maksimalni razmak 150 cm) vertikalni C-profil pritrdimo z vijakom in zidnim vložkom na nosilno steno z akustičnim pritrdilom ali direktnim obešalom, na katera zaradi preprečitve prenosa zvoka skozi podkonstrukcijo prav tako nalepimo tesnilni trak na stiku s steno.
 
 
Vertikalne stropne C-profile 60/27 v medsebojenm osnem razmaku 62,5 cm vstavimo v stropne U-profile, jih poravnamo in z vijaki pritrdimo na akustična pritrdila oz. direktna obešala.
 
 
Po vgradnji instalacij in vstavitvi izolacijskega sloja pritrdimo Knauf mavčne plošče s Knauf vijaki TN 25 na podkonstrukcijo (razmak vijakov maks. 25 cm).